top of page
Zoeken
  • merelhartkoorn

#1. Hoe ik in Spanje leerde om Liever te Lopen

Bijgewerkt op: 30 sep. 2021

Welkom, lieve lezer! Wat leuk dat je er bent, en dat je de tijd neemt om mijn eerste blog te lezen. Ga lekker zitten, en geniet van de minuutjes ontspanning die jij jezelf hiermee gunt. Ben je er klaar voor? Dan ga ik beginnen .


2016, het jaar waarin mijn emmer over liep

Graag wil ik je meenemen in hoe mijn liefde voor wandelen -en dus ook voor Liever Lopen- is ontstaan. Ik neem je mee naar 2016, het jaar waarin ik voor het eerst enorme wandelschoenen kocht bij de Bever, om niet veel later te gaan beginnen aan mijn Spaanse Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, ook wel de Camino genaamd. Ietwat onbekend met deze grote bruine jongens ging ik terug naar huis, en ik besefte me dat ik mijn langgekoesterde droom écht zou gaan leven. Een kriebel baande zich een weg door mijn lichaam, recht door alle andere verwarde gevoelens heen die ik in die periode ook had. Mijn hoofd zat bomvol, mijn lichaam schreeuwde dagelijks dat het verkrampt was en ik hunkerde naar vrijheid. Ik wilde ruimte om mijn hoofd én hart beter te kunnen bekijken, en hopelijk ook wat beter te begrijpen. Ik snakte hier zo enorm naar, en ik kon het maar niet vinden door de hectiek om mij heen.


In 2016 liep mijn spreekwoordelijke emmer over. Zoals je op mijn website waarschijnlijk gelezen hebt, voelde het als een wervelwind, die maar geen richting kon kiezen en die wild om zich heen sloeg. Ik had mijn Hbo-diploma gehaald, maar ik wilde nog geen baan. Ik wilde niet meedoen aan alles wat ‘moest van de maatschappij’, en ik voelde me steeds eenzamer worden in mijn verwarrende gedachten en gevoelens. Er restte mij niets anders dan me onder te dompelen in het onbekende wandel-/pelgrimswereldje in Spanje. Ik had in vele boeken gelezen dat het wandelen en praten met mensen een magische werking op je zou hebben. Precies wat ik zocht.


Mijn Camino

El Camino betekent in het Spaans letterlijk ‘de weg’. Het is de naam van de eeuwenoude Spaanse Pelgrimsroute, die naar de heilige kathedraal in Santiago de Compostela leidt. Vroeger werd de tocht te voet afgelegd door gelovigen, om vergiffenis te vragen voor hun zonden. Vandaag de dag wordt deze weg nog steeds belopen door mensen uit de hele wereld, allen met hun eigen reden. Dit kan zijn vanwege sportieve, religieuze of spirituele redenen, of gewoon als vakantie-ervaring. Mijn voettocht was bedoeld om me te onttrekken van de maatschappij, en om inzichten te krijgen in wie ik zelf was en ben.


In de natuur van mijn hoofd naar mijn hart

Mijn Camino die ik in Spanje heb afgelegd, was op zijn zachtst gezegd een hele ervaring. Het continue lopen, het aan de haal gaan met je eigen gedachten, de extreme fysieke ongemakken, het rustgevende simpele leven, de rammend mooie natuur, de enorme hoge pieken en de erg diepe dalen (zowel fysiek als geestelijk) en de inspirerende gesprekken met mensen die ik daar heb mogen ontmoeten, hebben mij een hele berg nieuwe inzichten een ervaring-om-nooit-meer-te-vergeten gegeven.


Een van de grootste cadeaus die ik daar gekregen heb, is de ontmoeting met de Duitse jongen, genaamd Uwe (op mijn verjaardag, toeval bestaat niet!). Vanaf het eerste moment klikte het, en raakten we aan de praat. De gesprekken verliepen al gauw erg prettig. Sterker nog, het leek alsof met elke stap het gesprek soepeler én diepgaander verliep, terwijl de onderwerpen voor mij steeds meer confronterend werden.


Doordat ik tijdens de gesprekken letterlijk in beweging was, kwamen de mentale processen als vanzelf ook in beweging en kon ik hier veel sneller open over zijn. Ik kon helder reflecteren op wat er besproken werd, omdat ik niet afgeleid was door allerlei externe prikkels. Ik voelde me vrij in de natuur, en ik kon wegkijken als het gesprek als ‘confronterend’ voelde. Het in de natuur zijn werkte erg verfrissend, en ik kon de intensieve gesprekken sneller van me af laten glijden en weer energie ophalen uit de kalme omgeving. Voorheen had ik al met een aantal coaches en psychologen gesprekken gehad, maar nooit eerder had ik deze snelle en prettige vorm ervaren van gesprekken voeren. Hoe moeilijk het soms ook was om over mijn onzekerheden te praten, zo fijn was het voelen van de energie in mijn lichaam ook!

En dit is natuurlijk niet toevallig! Lees gauw verder waarom wandelcoaching zo goed werkt!


De kracht van bewegen in combinatie met coaching

Uit onderzoek blijkt dat coaching tijdens wandelen enorm effectief is*:

- De natuur heeft een herstellend en ontspannend effect; het vermindert stress en geeft energie

- Fysiek beweging zorgt voor beweging in je gedachten (denk bijvoorbeeld eens aan dat je achter je computer zit en er helemaal niet uit komt, en je wandelt even naar de keuken voor koffie en ineens heb je een oplossing!)

- Buiten zijn zorgt voor een gevoel van ruimte en vrijheid, waardoor gesprekken makkelijk op gang komen

- Tijdens wandelen maak je endorfine, serotonine en dopamine aan, die er o.a. voor zorgen dat je je gelukkig, prettig en gemotiveerd voelt

- Het brengt je in een nieuwe omgeving, wat zorgt voor het opdoen van nieuwe inzichten

- De natuur haalt prikkels weg, waardoor je helder kunt nadenken en beter kunt reflecteren

- Het brengt meer werkplezier, bevlogenheid, hoop, zelfwaardering, mindfulness, en tevredenheid over het leven (terug)


Kortom: De kracht van coaching tijdens wandelen is groot, en het zorgt voor mooie stappen! Je gaat steeds Liever Lopen!


En weet je, dit kan ook gewoon in jouw eigen vertrouwde omgeving! Om Liever te kunnen gaan Lopen, heb je dus geen verre reis of 1000 kilometer lopen nodig! Het begint enkel met een ‘kleine’ eerste stap. Zoals de zanger van Bløf ooit zong: ‘Hoe ver je gaat, heeft met afstand niets te maken’.


Herken jij ook dat je vastloopt, of dat je een duwtje in jouw goede richting wel kunt gebruiken?


Ga jij mee Liever Lopen?

Klik snel door naar 'Contact' om een vrijblijvende kennismaking te plannen


*Agnes van den Berg, 2019. Onderzoeksresultaten van het effect van wandelcoaching. https://wandelcoach.nl/blog/wandelcoaching-meetbaar-effectief-onderzoeksrapport-beschikbaar/

58 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page